Przekąski Przepis na:
Sałatka selerowo-ananasowa

Składniki
- ananas z puszki, ok. 6 plastrów
- seler konserwowy, mały słoik
- BIAŁA CZĘŚĆ PORA
- ogórek konserwowy, średniej wielkości ok 6 szt.
- kukurydza z puszki
- szynka konserwowa, kwadratowa ok. 8-10 plastrów
- sól, pieprz, wg uznania
- majonez ( ja dodaję babuni), 2-3 łyżki
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Białą część pora umyć, następnie przekroić w poprzek i posiekać (tak żeby wyszły półplasterki). Delikatnie osolić i na chwilę odstawić ( aż wyjdą soki).
-
Ananasa pokroić w kostkę ( nieżbyt drobną).
-
Seler i kukurydzę odcedzić.
-
Ogórki i szynkę pokroić w paski.
-
Można dodać jeszcze białko z 3-4 ugotowanych jaj.
-
Wszystkie składniki dokładnie, ale delikanie mieszamy. Dodajemy soli ( nie za dużo, bo por był już osolony), i pieprz. Majonez najlepiej podać przed samym podaniem, ponieważ sałatka tworzy dużo tzw. sosu.
-
SMACZNEGO! :)
Komentarze do przepisu (0)