Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka serowo - warzywna

Sałatka serowo - warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 5024

Pyszna sałatka. Świetnie nadaje się na lekką kolację lub jako dodatek do mięsa. Łatwa w przygotowaniu. Z powodzeniem można przygotować ją jako ,,danie pudełkowe" - drugie śniadanie do pracy lub na piknik.

Składniki

  • 1 mała cebula
  • 2 pomodory
  • 20 dag sera żółtego (ulubionego)
  • mały słoiczek oliwek
  • kilka liści szpinaku - opcjonalnie
  • mieszanka sałat
  • Ser mozarella
  • Papryka czerwona
  • łyżka stołowa miodu
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • sok z jednej cytryny
  • kilka sztuk oliwek zielonych
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sałatę można przygotować w dużej misce lub na talerzu.

    Proponuję tę drugą wersję. Z podanych produktów wychodzą 2 duże lub 3 średnie porcje sałaty.

    Sposób przygotowania:

    Na dwóch talerzach rozłożyć po połowie sałaty z gotowej mieszanki sałat. Dołożyć po kilka liści szpinaku. Pomidory, paprykę i cebulkę pokroić w plastry, następnie ułożyć na sałacie. Dodać pokrojony ser żółty, mozzarellę oraz oliwki.




  2. Sos:

    Wycisnąć sok z cytryny i przelać do słoika. Następnie dodać miód, czosnek przeciśnięty przez praskę( lub drobno posiekany), sól, pieprz, oliwę z oliwek. Zakręcić słoik i energicznie potrząsać przez około 1 minutę, aby składniki dobrze się połączyły.

    Sos jest gotowy!


  3. Sałatę należy polać sosem tuż przed podaniem.


    Jeżeli wybieramy ,,wersję pudełkową " na wynos, zabieramy ze sobą sos i polewamy sałatkę przed zjedzeniem.

    Nigdy nie polewajcie wcześniej, ponieważ z warzyw zrobi się dużo wody.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń