Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 284 Ocena: 1409

Dodano:

Odsłon: 711

Wielu z nas kocha ten dodatek w sałatkach - mowa oczywiście o śledziu. Sałatka idealnie sprawdzi się jako przystawka nie tylko na świątecznym wielkanocnym czy bożonarodzeniowym stole. Będzie również świetnym i smacznym dodatkiem na różne okazje - w szczególności te zakrapiane. Łatwa, prosta z kilku ogólnodostępnych składników z pewnością zachwyci Waszych gości.

Składniki

  • 3 filety śledziowe marynowane
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 szalotki
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 4-5 łyżek majonezu
  • pieprz czarny i sól
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę odsączamy na sicie i płuczemy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Delikatnie dłońmi odciskamy z nadmiaru wody. Szalotki bardzo drobno kroimy.
    Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z solą jednak uważajmy, bo ogórki jak i śledzie są już dość słone. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby smaki się połączyły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń