Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka śledziowa warstwowa

Sałatka śledziowa warstwowa

Autor: kalina11

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 510

Dodano: 13.12.2017

Odsłon: 6634

Sałatka w trochę innym wydaniu, do której wykorzystałam pieczone buraki i marchewkę gotowaną. Polecam przemycać witaminy w połączeniu ze śledziami. Polecam na świątecznym stole.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe matias
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 cebuli białej
  • natka pietruszki
  • 1 burak pieczony
  • 1 marchewka gotowana
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki śmietany ukwaszonej
  • 1 jajko
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie kilka godzin. Jajko gotuję na twardo. Marchewkę wykorzystałam z gotowania bulionu warzywnego. śledzie kroję paski małe, połowę przekładam do miski, dodaję śmietanę jedną łyżkę, jabłko pokrojone, cebulę pokrojoną drobno, natkę, sól, pieprz i mieszam. W miseczce układam folię spożywczą i mocno dociskam do brzegów. Na samym dnie wykładam śledzie w śmietanie, następnie dodaję startą na tarce jarzynowej marchewkę. Pozostałe śledzie kroję tez w paski, dodaję pokrojonego w mała kostkę buraka, można dodać też trochę jabłka, doprawiam sola, pieprzem, dodaję łyżkę śmietany. Mieszam i wykładam na marchewkę. Przykrywam folią spożywczą i dociskam. Wstawiam do lodówki na godzinę. Wyjmuję bezpośrednio na talerz, dekoruję natką pietruszki, gwiazdkami z buraka, na górze ścieram jajko ugotowane na twardo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń