Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną sałatkę śledziową z porem wypatrzyłam na blogu Beatki (http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/01/saatka-sledziowa-z-porem.html), ale nieco go zmodyfikowałam. Śledzie doskonale sprawdzają się jako główny składnik sałatek. Można je zestawić niemal ze wszystkim. Smakują nam na słono, na słodko, we wszelkiego rodzaju zalewach korzennych. Dzisiaj połączyłam je z marynowanymi pieczarkami i porem. Jest to dla mnie zdecydowanie jedno z lepszych zestawień smakowych. Polecam!
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 150
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 150
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 299
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1528
Składniki
Dzień przed zrobieniem sałatki śledzie zalewamy wodą, w niej powinny poleżeć 24 godziny. Po tym czasie odlewamy wodę, śledzie kroimy na kawałki o szerokości 2 cm. Pieczarki osączamy z zalewy, kroimy na ćwiartki. Pora myjemy, kroimy w plasterki lub półplasterki, wrzucamy na sito, przelewamy wrząca wodą (będzie mniej ostry), pozostawiamy do wystudzenia. W misce łączymy śledzie, pieczarki, cebulę i wystudzonego pora. Dodajemy śmietanę i majonez, mieszamy całość. Teraz obieramy jabłko, ucieramy go wprost do sałatki i szybko mieszamy, aby jabłko nie zdążyło ściemnieć. Smacznego.