Do góry

Przetwory Przepis na:

SAŁATKA SZWEDZKA

SAŁATKA SZWEDZKA

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 417

Dodano:

Odsłon: 59272

Świetna sałatka na zimno jak i do sosów. Ja dodaję tę sałatkę do sosu z piersi kurczaka i makaronu. Palce lizać!

Składniki

  • Składniki na 40 słoików:
  • Kapusta, 4 kg
  • marchew, 2kg
  • cebula, 2 kg
  • ogórki, 2 kg
  • papryki (czerwona i żółta), 2 kg
  • Zalewa:
  • ocet 10%, 0,5 litra
  • oliwa, 0,5 litra
  • cukier, 12 łyżek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa pokroić, wymieszać lub układać warstwami i posolić 6 łyżkami soli ( każdą warstwę posolić, ale ja wymieszałam wszystko) Odstawić na 1-2 godzinki.

  2. Zalewę zagotować i odstawić na trochę do przestygnięcia i wlać ciepłą do miski z warzywami, wymieszać i odstawić na 30 min. Nakładać w słoiki i pasteryzować (od momentu zagotowania się wody gotować 25min).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

awepa 02 września 2011 Sałatka jest pyszna, smakowała całej mojej rodzinie i znajomym :)
Dzięki za przepis, dorobię jeszcze kilka słoików )

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

illonaw26 15 października 2010 W tym przepisie nie dodaje się wody, tylko jak ponakładasz sałatkę w słoiki, to w misce będzie zalewa, którą wlewasz do słoików. :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marttynna 14 października 2010 Zapowiada się ciekawie..ale ile wody do zalewy trzeba dać???

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń