Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka szwedzka na zimę

Sałatka szwedzka na zimę

Autor: pasjonata

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 462

Dodano: 13.06.2017

Odsłon: 4992

Sałatka jest słodko - ostra.

Składniki

  • 2 kg ogórków
  • 9 szklanek ciepłej wody
  • 1/2 szklanki soli
  • zalewa
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu
  • Do każdego sloika
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 3 plasterki marchewki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki, umyć i odciąć końcówki.

    Pokroić w cienkie plasterki.

    Z 9 szklanek ciepłej wody i pół szklanki soli zrobić roztwór. Zalać powstałą zalewą pokrojone ogórki i odstawić na godzinkę.

    Odcedzić na durszlaku.

  2. Do słoików wrzucić przyprawy i plasterki marchewki. Włożyć odcedzone ogórki.

  3. Składniki na zalewę zagotować.

  4. Zalać zalewą sałatkę w słoikach i zakręcić.

    Pasteryzować około 10 minut w garnku wyłożonym ścierką.

    Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń