Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka warstwowa Gyros - kebab

Sałatka warstwowa Gyros - kebab

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11085

Dodano:

Odsłon: 7868

Wszyscy już chyba znają tę sałatkę warstwową Gyros i choć ja często ją robię tylko, że w wersji wymieszanej, to teraz przyszła pora na orginał. Sałatka, pyszna, bardzo aromatyczna, chrupiąca i powiedziałabym delikatna.

Składniki

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 łyżeczki przyprawy do kebabów
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • słoik ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 mały słoik majonezu
  • 6-7 łyżek pikantnego ketchupu
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 sałata rzymska podłużna
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piersi płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy oregano, przyprawę do kebaba, oliwę, czosnek, oraz sól i pieprz.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy do miękkości na patelni bez tłuszczu. Mięso smażymy, aż się porządnie zarumieni. Usmażone mięso odkładamy do ostygnięcia.

  3. Ostudzone mięso wykładamy na dno wysokiej szklanej misy.

  4. Na mięso wykładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Na cebulę nakładamy warstwę majonezu.

  5. Na majonez wykładamy kukurydzę. Na kukurydzę układamy pokrojone w kostkę ogórki.

  6. Na ogórki nakładamy warstwę ketchupu. Na ketchup układamy poszatkowaną sałatę.

  7. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Smacznego !!!

  8. ;-D

  9. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń