Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warszawska

Sałatka warszawska

Autor:

Przepisów i artykułów: 228 Ocena: 2845

Dodano:

Odsłon: 873

nie wiem skąd taka nazwa ale sałatka bardzo smaczna

Składniki

  • pomidory czerwone 2 kg
  • ogórki 1-2 kg
  • marchew 1 kg
  • papryka czerwona 1 kg
  • cebula 1 kg
  • czosnek 1 głowka
  • zalewa: cukier 1/2 szkl
  • ocet 3/4 szkl
  • woda 3 szkl
  • gorczyca, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek laurowy
  • sól
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. ogórki poszatkować, zasypać 2 łyżkami soli, odstawić na 2 godz,
    2. marchew pokroić w kostkę, podgotować w osolonej wodzie, odcedzić,
    3. cebulę pokroić w półkrążki, paprykę i pomidory w kostkę, czosnek w plasterki,
    4. ogórki odcisnąć z nadmiaru wody, dodać pozostałe warzywa, wymieszać, odstawić na 20 min, spróbować, w razie potrzeby dosolić,
    5. składniki zalewy wymieszać, wlać do sałatki, ( jeśli ktoś lubi inne smaki, może do zalewy dodać więcej cukru lub octu ),
    6. sałatkę nakładać do umytych, suchych słoików, pasteryzować ok 15-20 min, zależnie od wielkości słoików,




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń