Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warzywna z kapusty, papryki i ogórków na zimę.

Sałatka warzywna z kapusty, papryki i ogórków na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1372 Ocena: 17190

Dodano:

Odsłon: 1646

Bardzo smaczna warzywna sałatka na zimę, idealna do dań głównych.

Składniki

  • kapusta biała 4-5 kg
  • marchew 1,5 kg
  • cebula 4 szt.
  • ogórki 1,5 kg
  • papryka czerwona 2 szt.
  • papryka żółta 2 szt.
  • papryka zielona 2 szt.
  • Składniki do zalewy:
  • sól 4 łyżki
  • cukier 2 łyżki
  • szklanka oleju z pestek winogron (200 ml)
  • szklanka octu 10% (200 ml)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie zalewy:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

  2. Wykonanie sałatki:

    Kapustę szatkujemy, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Wkładamy odciśniętą z zalewy do przygotowanych słoików. Po włożeniu sałatki do słoików zalewamy każdy słoik odciśniętą zalewą do pełnego słoika, zakręcamy szczelnie każdy słoik. Pasteryzujemy 15 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji studzimy słoiki z sałatką, po ostudzeniu wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń