Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka warzywna z ogórkami i kapustą

Sałatka warzywna z ogórkami i kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 1778

Dodano:

Odsłon: 22214

Porą zimową brakuje na witamin które znajdują się w owocach jak również warzywach, dlatego proponuję zrobić zapasy na zimne dni zimy.

Składniki

  • 5 kg ogórków
  • 1 duża główka kapusty
  • 6 szt. Cebuli
  • 3 szt. Papryki czerwonej
  • 2 cukinie
  • ½ kg marchwi
  • 1 cały czosnek
  • Składniki na zalewę:
  • 2 szk. wody
  • 2 szk. cukru
  • 2 szk. octu 10 %
  • 1 szk. oleju
  • 5 łyżek soli
  • Łyżka pieprzu czarnego
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę szatkujemy.
    Ogórki kroimy w plastry ( nie obrane) .
    Z papryki usuwamy gniazda, kroimy w paseczki małe.
    Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Cukinie obieramy i kroimy w pół plasterki.
    Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
    Czosnek obrany drobno kroimy.
    Warzywa przekładamy do miski.

  2. Wszystkie składniki na zalewę razem mieszamy i zalewamy warzywa.
    Zostawiamy na 2 godziny.
    Po tym czasie sałatkę przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy.

  3. Pasteryzujemy 20 minut.
    Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy aż wystygną.
    Sałatka gotowa.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń