Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka wielowarzywna na zimę

Sałatka wielowarzywna na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 439

Dodano:

Odsłon: 4743

Sałatki na zimę to znakomity dodatek do obiadu czy też kanapek. Pomysłów na kompozycje takich sałatek jest wiele. Oto jedna z moich propozycji :)

Składniki

  • 11/2 kg ogórków
  • 1 kalafior
  • 11/2 kg pieczarek
  • 1 i 1/2 papryki czerwonej
  • 2 papryki żółte
  • 3 cebule
  • 1 papryczka chili ( opcjonalnie )
  • Solanka:
  • 10 szklanek wody ( pojemność szklanki 220 ml )
  • 1 szklanka soli
  • Zalewa:
  • 2 szklanki octu
  • 6 szklanek wody
  • 4 szklanki cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie umyć, nie obierać ze skórki, pokroić na grubsze plasterki. Cebulę pokroić w piórka.
    Paprykę pokroić w paski.

  2. Warzywa zalać solanką na 2 godziny.

  3. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować krótko, dosłownie minutę od zagotowania. Pieczarki dokładnie umyć i również zagotować krótko w lekko osolonej wodzie.

  4. Zalane solanką warzywa odcedzić, połączyć z kalafiorem i pieczarkami.

  5. Składniki zalewy zagotować, wystudzić.

  6. Warzywa wkładać do słoików. Jeżeli chcemy uzyskać pikantny smak sałatki dodajmy papryczkę chili w całości.

  7. Warzywa uzupełnić zalewą.

  8. Słoiki pasteryzować 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 01 sierpnia 2017 już połowa zjedzona i trzeba dorobić z podwójnej porcji składników :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń