Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z arbuza i fety – kuchnia pięciu przemian

Sałatka z arbuza i fety – kuchnia pięciu przemian

Autor: hajduczek-naturalnie

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 1703

Dodano: 25.07.2017

Odsłon: 5966

Na obiad była orzeźwiająca sałatka z arbuza, melona i fety z miętą, więc dziś o niej słów parę. Jest fantastyczna na obecne upały. Mąż zjadł ją z kromką chleba, ja nie zagryzałam niczym, a obiad popiliśmy kieliszkiem greckiej retsiny. Bo ta sałatka wydała mi się taka grecka w swoim klimacie, że tylko retsina do niej pasowała. Sałatka Jest lekka, soczysta i pyszna. I bardzo łatwa do zrobienia! Dla chętnych - można przygotować ją według zasad kuchni pięciu przemian.

Składniki

  • pół melona dowolnej odmiany (użyłam melona Galia) – około 0,5 kg (Sł)
  • arbuz w podobnej do melona ilości, mój kawałek miał jakieś 650 g (Sł)
  • duża garść świeżych liści mięty (O)
  • kostka fety, najlepiej oryginalnej, greckiej – takiej z mleka owczego i koziego – około 200 g (Sn)
  • około 4-5 łyżek czarnych oliwek z zalewy, mogą być w połówkach lub pokrojone w plasterki (Sn)
  • dwie szczypty soli (Sn)
  • sok z jednej niezbyt dużej cytryny (K)
  • dwie szczypty świeżych bądź suszonych listków tymianku (G)
  • spory chlust dobrej oliwy (naprawdę spory, nawet 1/3-1/2 szklanki) (Sł)
  • świeżo mielony pieprz (O)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Melona i arbuza obierz ze skóry, pozbądź się pestek i pokrój w niedużą kostkę – taką o boku 1-1,5 cm. Włóż do sporej miski.

  2. Liście mięty pokrój w paski i dodaj do owoców, wymieszaj pobieżnie.

  3. Fetę odcedź z zalewy i również pokrój w kostkę podobnej wielkości. Wraz z oliwkami i solą dodaj do miski, przemieszaj ponownie.

  4. Teraz kolej na sok z cytryny + mieszanie, następnie listki tymianku + mieszanie, oliwę + mieszanie. Na koniec pieprz i dokładne już wymieszanie.

  5. Można też układać składniki kolejno warstwami i całość wymieszać dopiero na samym końcu, jednak zachowanie kolejności jest bardzo ważne, jeśli chcesz przygotować sałatkę zgodnie z zasadą pięciu przemian.

  6. Odstaw sałatkę na pół godziny do lodówki – niech się schłodzi, a smaki się zharmonizują. Z owoców wypłynie dużo soku, który w połączeniu z pozostałymi przyprawami stworzy smaczny sos. Możesz do niego podać kawałek chleba albo po prostu wypić. Sałatka z arbuza dobrze się sprawdzi na przyjęciu z grillem. W sam raz na lato! Smacznego.

  7. Dla przypomnienia – oznaczenia w nawiasach to smaki (przemiany): Sł-słodki, O-ostry, Sn-słony, K-kwaśny, G-gorzki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń