Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z awokado i łososia z sosem czosnkowo-miodowym

Sałatka z awokado i łososia z sosem czosnkowo-miodowym

Autor: Marchewcia

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 265

Dodano: 13.11.2013

Odsłon: 4721

Dość nietypowe połączenie smaków - dla odważnych! Eksperyment zaliczam do udanych.

Składniki

  • awokado, 1 szt.
  • łosoś sałatkowy, 2 puszki
  • sałata masłowa, ok. 8 liści
  • suszone orzechy włoskie, garść
  • jajka, 2
  • pomidor, 1 szt.
  • jogur naturalny, ok. 200 g
  • czosnek, 2 ząbki
  • sól, do smaku
  • pieprz, do smaku
  • miód, 1,5 łyżeczki
  • oliwa z oliwek, do polania sałatki
  • sok z cytryny, z ok. 1/2 cytryny
5-6 os. 30 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Sałatka:
    Ugotować 2 jajka. Liście sałaty porwać, awokado pokroić w kostkę, pomidora w księżyce, łososia i orzechy rozdrobnić. Wszystko wymieszać obficie skrapiając sokiem z cytryny. Opcjonalnie dodać sól i pieprz. Jajka pokroić w księżyce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Sałatkę polać odrobiną oliwy z oliwek. Podawać z sosem.

  2. Sos:
    Czosnek drobno pokroić i rozgnieść. Wymieszać z jogurtem naturalnym i miodem. Przyprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 13 listopada 2013 bardzo smaczna i wykwintna sałatka, kciuk ! :))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń