Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem

Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem

Autor: Kardamonovy

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 5660

Dodano: 12.11.2017

Odsłon: 297

Sałatka z bakłażanem, kaszą i granatem

Składniki

  • 1 bakłażan
  • pół kostki chudego białego sera
  • pół czerwonej cebuli
  • 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 4 łyżki ziaren granatu
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżka uprażonych ziaren sezamu
  • pół łyżeczki siemienia lnianego
  • 1 łyżka oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z grejpfruta
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę płuczemy na sicie, gotujemy al dente (u mnie to trwało jakieś 5 minut), odcedzamy. Bakłażana myjemy i kroimy w 1 cm plasterki, grillujemy z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Oliwę, ocet i sok z grejpfruta wlewamy do słoiczka, dodajemy sól i pieprz, energicznie mieszamy. Na talerz wykładamy plasterki bakłażana, posypujemy go kaszą, pokruszonym białym serem, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, ziarnami granatu, poszatkowaną natką, sezamem i siemieniem lnianym, polewamy sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 17 listopada wspaniały pomysl i te chrupiące pestki granata..superrr..:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 listopada Dobrze, że nie z pęczakiem, bo bym przepisu nie kupił ;)
Super się prezentuje i świetnie smakuje :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń