Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sałatka z bobem"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 28
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 28
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 90
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 292
Składniki
Bób umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej zimną wodą (powinno być jej 2 razy więcej niż bobu), dodaj cukier i zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Możesz też dodać kilka gałązek świeżego koperku, który zneutralizuje zapach bobu podczas gotowania.
Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, aż stanie się miękki (15-20 min). Tuż po ugotowaniu bób włóż do miski z bardzo zimną wodą (dzięki temu zachowa zielony kolor). Osącz na sicie, a gdy wystygnie, obierz z łupin.
Na suchej teflonowej patelni usmaż na chrupiąco plastry boczku. Kromki bułki pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, często mieszając. Przygotuj dressing. Do słoiczka wlej oliwę, ocet winny, musztardę. Zakręć i potrząsaj tak długo, aż wszystkie się połączą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Do salaterki włóż bób, grzanki, polej przygotowanym dressingiem i dokładnie wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry boczku. Udekoruj gałązkami szczypiorku.
Rada: Pamiętaj, aby wybierać bób młody, zielony, bez plam, o przyjemnym, świeżym zapachu.
<strong>: 30 min Porcja: 330 kalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie