Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z buraczkami i kapustą.

Sałatka z buraczkami i kapustą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8346

Dodano:

Odsłon: 15859

Sałatka z czerwonymi buraczkami z kapustą, marchewką i cebulą to jedna z naszych ulubionych sałatek obiadowych, przygotowywanych w słoiczkach na zimę.

Składniki

  • 1 kg buraczków czerwonych
  • 1 kg marchewki
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg kapusty białej
  • 8 szklanek wody ( 2 litry )
  • 5 łyżek cukru ( ok. 100 g )
  • 1,5 łyżki soli ( ok. 30 g )
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka octu 10 % ( 250 ml )
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczki surowe i marchew obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Kapustę szatkujemy a cebulę kroimy w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, wsypujemy cukier i sól, dodajemy pokruszone listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotujemy około 25-30 minut by warzywa zrobiły się miękkie, pod koniec dodajemy szklankę octu i jeszcze chwilkę gotujemy. Gotową sałatkę nakładamy w słoiczki i pasteryzujemy jeszcze około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń