Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2 w 1

Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2 w 1

Autor:

Przepisów i artykułów: 335 Ocena: 9082

Dodano:

Odsłon: 11277

Przepyszna sałatka z buraczków z dodatkiem papryki to jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Uwielbiam też tę sałatkę dlatego że podczas jej robienia powstaje pyszna bardzo dobrze doprawiona zalewa z sokiem z buraków, która w zimie służy u mnie jako zakwas z czerwonych buraków. Dodaje ją do czerwonego barszczu, aby podkreślić jego smak i kolor. Polecam każdemu.

Składniki

  • 5 kg buraków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • Zalewa:
  • 1 l. wody
  • 1/2 l. octu 6%
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • klika ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.

  2. Składniki zalewy wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.

  3. Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę.

  4. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut.

  5. Następnie dodajemy buraczki.

  6. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

  7. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z nadmiaru soku.

  8. Odcedzone buraczki przekładamy do wyparzonych małych słoików.

  9. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.

  10. Pozostały po przecedzeniu sałatki sok doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzujemy 5-8 minut i po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  11. ;-D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń