Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z buraczków na zimę

Sałatka z buraczków na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 334 Ocena: 1960

Dodano:

Odsłon: 2529

Wczesna jesień, to idealny czas na przyrządzanie rozmaitych przetworów. W naszych spiżarniach pojawiają się słoiki wypełnione po brzegi różnokolorowymi dżemami, kompotami, marynatami i sałatkami. W naszej spiżarni większość półek zajmuje sałatka z buraków, której robię na prawdę ogromne ilości. Wszyscy domownicy ją uwielbiają. Jest to świetny, witaminowy dodatek do tradycyjnych polskich obiadów.

Składniki

  • 3 kg buraków czerwonych
  • 500 g papryki czerwonej
  • 3 średnie cebule
  • Zalewa
  • 250 ml octu
  • 250 ml oleju
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Buraki zalewamy zimną wodą i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Do gotowania starajmy się wybierać buraki jednej wielkości, aby równomiernie się gotowały. Ugotowane buraki odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Po wystudzeniu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    Paprykę, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w cienkie paseczki długości 3-4 cm. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy pokrojona paprykę i cebulę. Gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy starte buraczki, dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły ze sobą. Gotujemy wszystko razem około 7-10 minut. Tak przygotowane buraczki przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 10-15 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń