Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Sałatka z cukinią do słoików na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 122 Ocena: 75892

Dodano:

Odsłon: 6886

Witam serdecznie, dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę z cukinią do słoików, Tak przygotowana sałatka idealnie nadaje się do podania jako dodatek do obiadu lub mięsiwa. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 3L sałatki
  • około 1,5 kg cukinii
  • około 400 g papryki
  • około 500 g marchwi
  • 100 ml oleju
  • 100 ml octu jabłkowego 6%
  • około 50 g cukru
  • około 1 1/2 łyżki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • można użyć mieszanki przypraw do kuchni azjatyckiej lub przyprawę koreańską
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię ścieram za pomocą temperówką do warzyw, jeżeli nie mamy takiej temperówki to możemy cukinię pokroić w cienkie słupki. Cukinię przekładam do miski.

  2. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie paseczki i dodaję do cukinii.

    Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do pozostałych warzyw.

  3. Przygotowanie zalewy:
    W moździerzu rozcieram kolendrę z pokrojonym czosnkiem, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść noża, a czosnek przecisnąć przez praskę lub drobniutko pokroić.

    Do miseczki przekładam roztarty czosnek z kolendrą, dodaję olej, ocet, przyprawy, sól, cukier i dokładnie mieszam. Część cukru i soli możemy dodać teraz do zalewy, a pozostałą doprawić później, przed włożeniem do słoików.

  4. Tak przygotowaną zalewę dodaję do warzyw i całość dokładnie mieszam.

    Warzywa odstawiam w chłodne miejsce na około 6 godzin aby przeszły smakiem i puściły sok. Można je również odstawić na całą noc a rano włożyć do słoików.

  5. Po około 6 godzinach:
    Przed włożeniem sałatki do słoików, możemy sprawdzić smaki i jeżeli trzeba to doprawić do smaku solą, cukrem i przyprawami.

    Sałatkę nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Zgromadzony sok rozlewam po równo do słoików.

    Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

  6. Pasteryzacja:
    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką (ręcznikiem papierowym lub specjalną wkładką silikonową), oddzielam między sobą ściereczką lub ręcznikiem papierowy (jest to niekonieczne), Zalewam wodą do około 3/4 wysokości słoika i pasteryzuję około 25 minut.

    Następnie słoiki wyjmuję z garnka i ustawiam do góry dnem na ściereczce (kocyku, ręczniku), nakrywam drugą ściereczką (kocykiem lub ręcznikiem) i pozostawiam do wystudzenia.

  7. Tak przygotowane słoiki najlepiej jest przechowywać w chłodnym miejscu, na przykład w piwnicy.

    Sałatka z cukinią i marchwią jest gotowa, życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń