Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z cukinii a'la surówka z kiszonej kapusty,

Sałatka z cukinii a'la surówka z kiszonej kapusty,

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 353

Dodano:

Odsłon: 254

Ta sałatka przypomina w wyglądzie i smaku tradycyjną surówkę z kiszonej kapusty. Będzie znakomitym dodatkiem do smażonej wątróbki lub ryby.

Składniki

  • Oczywiście cukinia bardzo dojrzała - 3 sztuki
  • Marchewka, Szalotka - 4 sztuki
  • Papryka czerwona - 4 sztuki
  • Bazylia ( nie koniecznie, ale ja daję swoje zioła do wszystkiego) .
  • Klasyczna zalewa na bazie octu jabłkowego .
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew zetrzeć na "jarzynówce", wyłożyć do garnka, lekko posolić, wymieszać i niech mięknie.

  2. Cukinię obrać, wydrążyć i zetrzeć na jarzynówce.
    Cukinię dodać do marchwi, wymieszać.

  3. Szalotkę pokroić i sparzyć.

  4. Paprykę oczyścić i pokroić w paseczki.

  5. Szalotkę i paprykę dodać do cukinii. Posolić i wymieszać. Dodać posiekane listki bazylii.

  6. Przykryć warzywa i niech nabierają smaku. Kilka razy wymieszać.

  7. Zagotować zalewę,

    Przygotować klasyczną zalewę:
    1 szklanka octu jabłkowego
    5 szklanek wody
    5 łyżek cukru
    5 łyżeczek soli

    ostudzić i zalać nią warzywa.
    Wymieszać i zostawić na noc.

    Do wyparzonych słoików nakładać ściśle warzywa. Dolać troszkę zalewy aby były przykryte. A potem 1-2 łyżki oleju ( ja dałam słonecznikowego).

    Zakręcić słoiki i pasteryzować 10 minut od zagotowania. Aby nie rozgotowały się warzywa.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 3 dni temu A możesz podać przepis na klasyczna zalewę? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń