Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka z czosnkowymi grzankami

Sałatka z czosnkowymi grzankami

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 255

Dodano:

Odsłon: 30137

Chęć na sałatkę, w związku z tym przegląd lodówki, w której odnalazł się zapomniany sos Acentino, czyli sos octowy na bazie octu balsamicznego z Modeny. Smak tegoż sosu słodko - kwaśny, z sałatką skomponował się znakomicie. Od tej pory na pewno będzie w sałatkach obowiązkowo. Sałatka na kolację, czy też drugie śniadanie idealna. Zapraszam również na bloga

Składniki

  • pół małego pora
  • 5 dag żółtego sera pokrojonego w cienkie paski
  • 2 małe pomidory
  • pół świeżego ogórka
  • 1 jajko na twardo
  • 2 kromki chleba
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki masła
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka białego octu winnego
  • Acentino (lub ocet balsamiczny)
  • sól i pieprz
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki i pokroić w półplasterki. Pora sparzyć i również pokroić w półplasterki. Szczypiorek posiekać. Wymieszać wszystko razem z serem żółtym, solą, pieprzem, łyżką oliwy i octem winnym.Kromkę pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać, lekko zmiażdżyć i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, dodać pokrojony chleb i często potrząsając patelnią zrobić grzanki, pod koniec dodać pół łyżeczki masła, co by ładnie się grzaneczki zrumieniły. Na talerz wyłożyć sałatkę, posypać grzankami, na wierzchu ułożyć połówkę jajka i polać wszystko sosem Acentino, tudzież octem balsamicznym. Gotowe!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń