Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z dzikim ryżem i pomarańczami

Sałatka z dzikim ryżem i pomarańczami

Autor:

Przepisów i artykułów: 256 Ocena: 5006

Dodano:

Odsłon: 383

Bardzo smaczna i zdrowa salatka m.in. z dzikim ryzem, kasza gryczana, radicchio, ogórkiem, pomaranczami i orzechami.. Szczególnego smaku nadaje jej pikantno-miodowy sos winegret.

Składniki

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 60 g orzechów laskowych
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1 radicchio
  • 1 ogórek
  • 6 rzodkiewek
  • DRESSING:
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy dressing: mieszamy sos chili w malej misce z octem i sokiem z cytryny. Dodajemy obydwa oleje i dobrze ubijamy, nastepnie dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku miodem, sola i pieprzem.
    Umyc ryz podgrzac bulion w rondlu, dodac ryz i gotowac przez 25-30 minut, nastepnie odstawic, aby naciagnal.
    Wyplukac kasze gryczana i zagotowac w 250 ml wody ze szczypta soli, nastepnie wylaczyc ogien, przykryc garnek i pozostawic na cieplej plycie ok. 20 min. az wchlonie cala wode.
    Kasze wyplukac na durszlaku i odcedzic, nastepnie smazyc w 1 lyzce oleju, az bedzie chrupiaca.
    W tym czasie rozgrzac piekarnik do 200° C, wysmarowac blache do pieczenia 1 łyzka oleju i prazyc na niej orzechy laskowe przez 10-12 minut, nastepnie odstawic w malej misce do ostygniecia.
    Obrac cebule i pokroic w plastry o grubosci 1 cm. Wysmarowac blache reszta oleju, rozlozyc na niej plasterki cebuli i piec przez ok.10 minut raz obracajac.
    Ryz z kasza gryczana umiescic w misce i dodac dressing.
    Obrac pomarancze i pokroic w plastry, zebrany sok dodac do ryzu. Umyc i pokroic radicchio i to samo zrobic z ogórkami. Rzodkiewki równiez pokroic- jedna polowa w plasterki, druga w cwiartki.
    Radicchio, ogórki, rzodkiewki, orzechy laskowe i cebulę dodac do ryzu i kaszy i dobrze wymieszac wszystkie skladniki, dodac pomarańcze i cwiartki rzodkiewek i poczekac chwile, az wszystkie skladniki sie przegryza.

  2. Podawac posypana lekko pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń