Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z fasolki z jajkiem

Sałatka z fasolki z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Sałatka z fasolki z jajkiem"

Składniki

  • 1 op. (ok 45 dag) mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 4 jajka
  • 2 cebulki szalotki
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny (ew. octu winnego)
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć fasolkę (bez rozmrażania). Gotuj według przepisu podanego na opakowaniu (ok. 10 minut). Odcedź, przelej na sitku zimną wodą, dobrze osącz.

  2. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i obierz ze skorupek. Szalotki obierz, pokrój w cieniutkie plasterki. Wymieszaj je w salaterce ze strączkami fasolki.

  3. Sok cytrynowy dobrze utrzyj z solą oraz pieprzem. Połącz z miodem. Cienkim strumieniem wlej olej. Ubij trzepaczką gęsty sos. Polej nim w salaterce, przemieszaj. Jajka posiekaj, posyp nimi wierzch sałatki tuż przed podaniem.

  4. Smak sałatki możesz wzbogacić dodając kawałeczki pieczonego kurczaka albo pestki słonecznika lub płatki migdałowe. Wcześniej zrumień je na suchej patelni – dzięki temu będą bardziej chrupiące i aromatyczne.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń