Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką

Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 714 Ocena: 13893

Dodano: 03.04.2018

Odsłon: 203

Roszponkę można zastąpić fenkułem.

Składniki

  • 3 cytryny
  • opakowanie roszponki
  • 1 cykoria
  • 3 gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szczypta ziaren kminu rzymskiego
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cytryny przekroiłem na pół, wycisnąłem sok do salaterek.
    Z cykorii wybrałem najładniejsze liście. Włożyłem do salaterki.
    Gruszki obrałem, usunąłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem na cienkie plasterki. Włożyłem do drugiej salaterki. Pomarańcze po obraniu, podzieliłem na cząstki, przełożyłem do trzeciej salaterki.

    Sos: wymieszałem oliwę i sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej plasterki gruszki, dodałem cząstki pomarańczy. Całość polałem sosem. Oprószyłem ziarnami kminu rzymskiego. Sałatkę wstawiłem do lodówki na godzinę. Podałem zaraz po wyjęciu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń