Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z jajkiem, kukurydzą i pieczarkami

Sałatka z jajkiem, kukurydzą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Sałatka z jajkiem, kukurydzą i pieczarkami"

Składniki

  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • 1/2 szkl. czarnych oliwek bez pestek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 6 sporych pieczarek
  • 4 łyżki mrożonego groszku
  • 2 jajka
  • 6 łyżek startego żółtego sera
  • 4 łyżki pokrojonej szynki konserwowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól. Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka majonezu
  • po szczypcie soli
  • pieprzu
  • suszonego czosnku i cukru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dwie puste szerokie szklanki włóż do zamrażalnika. Jogurt, majonez i przyprawy zmi ksuj. Wstaw do lodówki. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki.

  2. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Posól. Kapustę umyj i pokrój w paski. Groszek przelej wrzątkiem.

  3. Do schłodzonych szklanek włóż po połowie składników – zacznij od kapusty, dalej oliwki, przekrojone na pół pomidorki, przestudzone pieczarki, odcedzony groszek, po 3/4 pokrojonego jajka, starty ser, szynkę, po krojoną paprykę i kukurydzę. Wstaw do lodówki.

  4. Przed podaniem polej sosem, posyp szczypiorkiem i udekoruj ósemką jajka.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń