Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sałatka z kaszy gryczanej"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1036
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 128
Polecam.
Odsłon: 1036
Składniki
Buraki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, owiń folią aluminiową, ułóż na blasze do pieczenia. Piecz do miękkości (ok. 60 min) w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. Wyjmij, odstaw do schłodzenia. Obierz i pokrój na kawałki.
Kaszę gryczaną przepłucz na sicie. Zagotuj 400 ml wody z solą. Na wrzątek wsyp kaszę. Gotuj 5 minut. Następnie garnek zdejmij z ognia. Pozostaw kaszę na 15 minut pod przykrywką, aby doszła. Po tym czasie odlej niewchłoniętą wodę.
Opłucz starannie liście kapusty włoskiej. Pokrój je na kawałki i wrzuć na osolony wrzątek, obgotuj (3-5 min). Odlej na sicie, pozostaw do osączenia, a następnie przełóż do miski. Dodaj kaszę gryczaną i buraki i wymieszaj.
Utrzyj oliwę, łyżkę wody, ocet i miód. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i mielonym imbirem. Odstaw na 20 minut do lodówki. Orzechy zrumień na suchej patelni. Sałatkę przed podaniem polej schłodzonym sosem i posyp orzechami.
czas ok. 85 min; porcja – 390 kcal, cena 1,30 złŹródło: Świat kobiety