Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kiszonego kalafiora

Przepis dnia 2018-08-02
Sałatka z kiszonego kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 716 Ocena: 46422

Dodano:

Odsłon: 2041

Prosta i szybka do przygotowania sałatka, pod warunkiem że mamy ukiszonego kalafiora. Jeżeli takowego nie posiadamy trzeba to nadrobić. Oczywiście możecie skorzystać z mojego przepisu: Wracając do sałatki to moim zdaniem najlepiej smakuje w dniu przygotowania, dlatego zachęcam do zrobienia jej w dniu, w którym planujemy ją podać. Oczywiście nic strasznego się nie stanie, jeśli zjemy ją następnego dnia, po prostu jej smak będzie bardziej wyrazisty i kwaskowy. Wszystko za sprawą kalafiora, w którym zachodzi proces fermentacji. Mnie odpowiada łagodniejsza wersja tej sałatki, dlatego zjadam ją jak najszybciej po przygotowaniu, co i Wam polecam ;)

Składniki

  • różyczki kiszonego kalafiora (wykorzystałam połowę mojego słoika)
  • czosnek kiszony 2 ząbki (kisił się z kalafiorem)
  • jajka 3 sztuki
  • ser włoski marynowany w oleju z ziołami 1 słoiczek (280 g)
  • majonez 1- 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe 100 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Jak to zrobić pisze tutaj:

    Kalafiora,czosnek i jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ser wyjęty z zalewy oraz majonez. Całość delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy połówki
    pomidorków koktajlowych.

    Uwaga: Jeżeli nie macie włoskiego sera marynowanego możecie użyć fety w zalewie.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń