Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z kuskusem i granatem

Sałatka z kuskusem i granatem

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4670

Dodano:

Odsłon: 34712

Prosta i szybka sałatka w/g przepisu Marthy Stewart. Bardzo orzeźwiająca dzięki zawartości świeżych ziół, o wartościach zdrowotnych pestek granatu nie trzeba przekonywać. Świetna na kolację, można ją śmiało zabrać do pracy w pudełku na lunch. źródło: mniammniam.pl

Składniki

  • kasza kuskus , 2 szklanki
  • woda wrząca, 2 szklanki
  • cebula dymka- 4-6 sztuk lub zamiennie 6 szalotek lub 1 cebula cukrowa
  • natka pietruszki posiekana , 1/2 szklanki
  • świeże liście mięty posiekane, 1/2 szklanki
  • rodzynki sułtańskie, 1/2 szklanki
  • pestki granata, 1szklanka / 1 spory owoc /
  • sok z cytryny , z 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól, 2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus wsypać do miski, wymieszać z solą i zalać wrzącą wodą.
    Całość przykryć talerzem i zostawić na około 15 minut.

  2. Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia.
    W tym czasie posiekać drobno szalotki, natkę pietruszki i miętę.
    Obrać granata i delikatnie wyjąć pestki.
    Odcedzić rodzynki i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły z wody.

  3. Jeżeli kuskus wchłonął całą wodę, delikatnie przemieszać go widelcem.
    Do kuskusu dodać cebulkę, pietruszkę, miętę, rodzynki, pestki granata.
    Doprawić cytryną, oliwą i pieprzem.
    Sałatkę można posypać podprażonymi słupkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi. Zamiast rodzynek można dodać żurawinę, śliwki suszone lub suszone morele.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń