Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z melona, fety i granata

Sałatka z melona, fety i granata

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 444

Dodano:

Odsłon: 566

W tym przepisie orzeźwiający i soczysty melon zderza się ze słoną i wyrazistą fetą, a takie połączenia bardzo lubimy. Nasza wersja sałatki jest przygotowana z żółtego melona, ale równie dobrze możesz użyć odmiany galia lub po prostu odpestkowanego arbuza. Jest to kolejna z serii sałatek ekspresowych – przygotujesz ją w niespełna 20 minut.

Składniki

  • 1 żółty melon
  • 5 ogórków gruntowych
  • 1/2 dużego granata
  • 250 g fety
  • i składniki na sos:
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 i 1/2 cytryny
  • szalotka, posiekana w drobniutką kostkę
  • garść natki pietruszki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W Kuchni x 2 większość przepisów robimy na 4 ręce (Izabeli i moje) i dzięki temu danie na stole pojawia się o wiele szybciej:) Tym razem Iza zajęła się obraniem i pozbawieniem pestek melona, a ja walczyłam z granatem. Nie przepadam za wydłubywaniem ziaren ze skorupki, która wcale nie chce ich oddać. Posłużyłam się więc tajnym trikiem i rozłupywałam granata w miseczce wody. Wtedy ziarenka granata opadają na dno, a cały pozostały miąższ, który jest lżejszy – wypływa na wierzch. Ale nie ma róży bez kolców – takie ziarenka z wody pozbawione są już pewnej porcji soku, który przecież jest taki fajny. Możecie więc równie dobrze pomęczyć się z granatem na sucho.

  2. Ogórki gruntowe – krótkie, jędrne i chrupiące – obieramy ze skórki i kroimy w grubszą kostkę. Feta i obrany melon także zostały zamienione w kostkę i wszystko ładnie ułożone na dużym talerzu i posypane granatem.

    Na sos składa się sok z cytryny i oliwa, okraszone jedną posiekaną szalotką i pokrojoną dość drobno natką pietruszki. Sos solimy leciutko (bo feta już jest słona), ale nie żałujemy pieprzu prosto z młynka.

    Polewamy wszystko sosem i podajemy na stół, uprzednio dodając jadalnego bratka do dekoracji:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kuchniax2 20 czerwca tak, zdecydowanie, zwłaszcza teraz, gdy wybór melonów jest ogromny:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 20 czerwca Prezentuje się bardzo apetycznie - warto wypróbować:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń