Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z miażdżonych ogórków i pikantnej fety

Sałatka z miażdżonych ogórków i pikantnej fety

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 340

Dodano:

Odsłon: 266

Miażdżyliście kiedykolwiek zielone ogórki? Nie? To teraz macie szansę. W tej sałatce ogórki są specjalnie gniecione, aby pozbawić je nadmiaru soku i uczynić bardziej chrupiącymi i kruchymi.

Składniki

  • 6 ogórków gruntowych
  • 150 g fety
  • 150 g oliwek kalamata (nasze były prosto z oliwy)
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżki białego octu winnego
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • sól
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przyprawimy fetę: do miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy i bardzo obficie posypujemy świeżym mielonym pieprzem oraz solimy. Do wymieszanej z przyprawami oliwy wrzucamy fetę pokrojoną w kostkę – lekko mieszamy, aby cały ser pokrył się marynatą. Zostawiamy na kilka minut.

  2. W tym czasie będziemy miażdżyć ogórki, więc jeśli masz słabe nerwy, to lepiej poproś kogoś o pomoc;)

    Ogórki myjemy ale nie obieramy ich. Przekrawamy je wzdłuż na połówki i układamy płaską stroną na desce. Wałkiem do ciasta miażdżymy je, pozbawiając ich naturalnego sosu. Po prostu wałkujemy je dość mocno przyciskając wałek. Następnie rwiemy je na kawałki. Tak, rwiemy, nie kroimy. Wrzucamy do miseczki i solimy obficie, dodajemy pozostałe 2 łyżki oliwy i 3 łyżki octu winnego. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

  3. Po 5-7 minutach na duży talerz wykładamy kawałki ogórków, na nie warstwę pikantnej fety i całość posypujemy oliwkami. Pozostały od ogórków sos wykorzystujemy do skropienia całości. Gotową sałatkę można jeszcze doprawić świeżym pieprzem lub ulubionymi ziołami – doskonale będzie tu pasować np. natka pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń