Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków i marchewki w occie i oleju

Sałatka z ogórków i marchewki w occie i oleju

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1790

Dodano:

Odsłon: 11360

Pyszne przetwory z ogórków i marchewki w delikatnej zalewie z oleju i octu. Sałatka idealna do mięs podczas zimowej pory.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 0,5 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • zalewa: 3 szklanki wody
  • 1 szklanka oleju 2/3 szklanki octu 10%
  • 1 szklanka cukru 3 liście laurowe
  • 6-7 ziarenek pieprzu
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na zalewę zagotowujemy, tak żeby cukier się rozpuścił. Słoiki z pokrywkami myjemy i wyparzamy wrzącą wodą. Ogórki i marchewkę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Obraną cebulę kroimy w piórka. Warzywa posypujemy solą, mieszamy ze sobą i odstawiamy na ok 30 minut żeby puściły sok, który należy odcedzić.
    Do wyparzonych słoiczków przekładamy warzywa, zalewamy zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy we wrzącej wodzie ok 20 minut.Wyciągnięte słoiczki dokręcamy i stawiamy do góry dnem. Po całkowitym wystygnięciu, słoiki z sałatką przekładamy w zacienione miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń