Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej

Sałatka z ogórków w zalewie musztardowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1007

Dodano:

Odsłon: 3014

Sałatkę z ogórków z musztardą robię pierwszy raz. Jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedniego dla mnie smaku musztardy. Szukałam i szukałam, aż znalazłam! Bardzo łagodna, kremowa, a zarazem podkreślająca smak zalewy. Nadałam sałatce trochę pikanterii dodając ostrą papryczkę :)
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę ugotować w całości 10 minut. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, obrane ogórki w plasterki. Przestudzoną marchew obrać i pokroić w plasterki.

  2. Składniki zalewy zagotować, przestudzić.

  3. Ostrą papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Do wyparzonych słoików na dno każdego wsypać po 4 ziarna pieprzu, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 paski papryczki.

  4. Napełnić słoiki wymieszanymi wcześniej ogórkami z marchewką i cebulą do wysokości 3/4 i zalać zalewą tak, aby tylko przykryła sałatkę. Zamknąć słoiki nakrętkami, nie dokręcając do końca. Pasteryzować 20 minut, każdy wyciągnięty z pasteryzacji słoik dokręcić dobrze, odwrócić do góry dnem i odstawić na kilka godzin do wystygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 lipca Cudowne smaki! Nie ma jak potem na zime:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń