Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej

Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1399

Dodano:

Odsłon: 1461

SAŁATKA Z OGÓRKÓW W ZALEWIE POMIDOROWEJ

Składniki

  • 1 kg małych ogórków 700 g cebuli 200 g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanka cukru
  • 1/2 szklanka octu 1/4 szklanki oleju 2 liście laurowe 2 ziela angielskiego łyżki soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte i starte na szatkownicy ogórki odstawiamy na dwie godziny, następnie odcedzamy.
    Do garnka wlewamy ocet, olej dodajemy koncentrat wsypujemy cukier, sól oraz przyprawy, dokładnie mieszamy i gotujemy. Do gotującej się zalewy dodajemy cebule pokrojoną w plastry, gotujemy około 10 minut, często mieszając. Po tym czasie do gotujące się zalewy wraz z cebulą dodajemy, ogórki, często mieszając gotujemy 10 minut. Gorącą sałatkę przekładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy w nagrzanym do 125C piekarniku około 20 minut. (słoiki podczas pasteryzacji nie powinny się dotykać)
    Odstawiamy do przestygnięcia, można zajadać tuż po przestygnięciu według mnie smakują najlepiej po około dwóch tygodniach gdy wszystkie sadniki się „przegryzą”
    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń