Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z ogórków z kurkumą

Sałatka z ogórków z kurkumą

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 917

Dodano:

Odsłon: 11967

Sałatka do słoików. Delikatna a zarazem wyrazista.

Składniki

  • 4 kg ogórków
  • 6 szt. cebuli
  • 3 szt. papryki kolorowej
  • zalewa:
  • 2 szkl. octu 10%
  • 1 torebka kurkumy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. soli
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ogórki umyć. Pokroić w plasterki - nie obierać.
    Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
    Paprykę przekroić, wyciąć nasiona i pokroić w kostkę.

    Wszystkie warzywa razem wymieszać - nie solić ! Ostawić na 3 godz.

  2. W dużym garnku wszystkie składniki na zalewę zagotować (czosnek pokroić w plasterki). Do gotującej się zalewy wsypać warzywa i gotować ok 10 - 15 min, aż ogórki zmiękną.



  3. Ugotowaną sałatkę przekładamy do słoików razem z powstałym sosem i pasteryzujemy ok. 10min.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń