Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z papryki i pieczarek na zimę

Sałatka z papryki i pieczarek na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 306 Ocena: 3228

Dodano:

Odsłon: 13016

Idealna do obiadu, ale może być też wykorzystana jako dodatek do innych sałatek – wystarczy dodać np: pokrojoną szynkę, ser oraz kukurydzę i majonez. Można ją też użyć jako pikle na kanapki. Proporcja na 12 słoików o pojemności 300-350 ml.

Składniki

  • 1 kg pieczarek
  • 1 kg różnokolorowej papryki (waga po obraniu z ogonków i gniazd nasiennych)
  • 1 kg cebuli, najlepiej w połowie czerwonej, w połowie białej
  • 2 łyżki + 2 łyżeczki soli
  • 2 litry wrzącej wody
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu - używam własny lub kupiony w sklepie firmy Jamar, o kwasowości 6%
  • 1 szklanka cukru (jeśli trzeba – można zastąpić ksylitolem)
  • 1 łyżka soli
  • 5 liści laurowych
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • olej (używam oleju z pestek winogron, bo jest neutralny w smaku)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną z gniazd nasiennych i umytą paprykę kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w pół-krążki. Paprykę z cebulą przekładamy do miski, posypujemy 2 łyżkami soli i odstawiamy na 3 godziny.

  2. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i dosypujemy 2 łyżeczki soli. Gotujemy ok. 5 min. Odcedzamy i studzimy.

  3. Paprykę z cebulą odciskamy na sitku z nadmiaru soków, które puściły.

  4. W garnku zagotowujemy składniki na zalewę. Wrzucamy paprykę z cebulą i gotujemy ok. 5 min., następnie dorzucamy pieczarki i gotujemy kolejne 5 min.

  5. Gotową sałatkę z zalewą przekładamy do wyparzonych słoików. Na wierzch dolewamy po łyżeczce oleju i zakręcamy.
    Pasteryzujemy 20 min. (w piekarniku dwa razy dłużej).

  6. Sałatka jest gotowa do spożycia już po 30 dniach. Zanim zdecydowałam się na publikację tego przepisu, musiałam spróbować, czy sałatka z papryki i pieczarek rzeczywiście godna jest polecenia. Odczekałam więc zalecane 30 dni, odkręciłam słoik i… to jest pyszne, naprawdę, nawet lepsze, niż się spodziewałam! Niezbyt kwaśne (myślę, że dzięki użyciu octu jabłkowego zamiast spirytusowego), czyli tak jak lubię. Dobre prosto ze słoika, ale przez głowę przelatują mi pomysły na różne zastosowania. Zróbcie koniecznie, jeszcze można kupić tanią paprykę. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń