Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z patisona

Sałatka z patisona

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48236

Dodano:

Odsłon: 25180

Jeżeli mam bardzo wyrośnięte (czyt. przerośnięte) patisony, przerabiam je na sałatkę. W zimie, do obiadu idealna.

Składniki

  • patisony 2 kg (po obraniu)
  • ostre czerwone papryczki 3 szt
  • cebula 3 szt (duża)
  • liście laurowe (po 2 do każdego słoika)
  • ziele angielskie (2 ziarenka do każdego słoika)
  • Zalewa: 1.5 l wody, 1 szkl cukru, 2.5 łyżki soli, 1/2 szkl octu 8%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagotować zalewę, pozostawić do wystudzenia.

    Patisony obrać, pokroić w kostkę. Z papryczek usunąć gniazda nasienne, następnie papryczki pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w dużej misce.


  2. Do przygotowanych wcześniej, wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie i liście laurowe, następnie wypełnić je mieszanką warzywną. Całość zalać zimną zalewą. Suchą ściereczką wytrzeć brzegi słoików, następnie słoiki dokładnie zakręcić.

  3. Sałatkę w słoikach wstawić do dużego garnka wyłożonego papierem, z taką ilością zimnej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Naczynie ze słoikami ogrzewać do zagotowania, pozostawiając w stanie wrzenia 15 minut. Wówczas słoiki należy wyjąć z garnka, np. na drewnianą deseczkę, pozostawić do wystudzenia.

  4. Uwaga: Zalewy, z podanych proporcji, wystarczy na cztery litrowe słoiki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń