Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczoną papryką i fetą

Sałatka z pieczoną papryką i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 7617

Dodano:

Odsłon: 10395

Sałatka z pieczoną papryką i fetą

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 50 g rukoli
  • pęczek szczypiorku
  • 1 kostka sera feta (ja użyłam wędzonej)
  • 2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy, kroimy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych, wkładamy do piekarnika i pieczemy do mocnego zrumienienia w 180 stopniach. Można je lekko skropić olejem rzepakowym. Po upieczeniu wkładamy je do plastikowego pojemnika i szczelnie zamykamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry, powinna bardzo łatwo odchodzić. Rukolę myjemy, osuszamy, rwiemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w paski paprykę, poszatkowany szczypiorek, pokrojoną w kostkę fetę i słonecznik. Całość polewamy oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń