Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 9466

Dodano:

Odsłon: 9330

Sałatka z pieczonymi burakami, rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki

  • 100 g mieszanki sałat z przewagą rukoli (u mnie rukola z radicchio)
  • 3 średnie buraki
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść pestek dyni (lub ulubionych orzechów)
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraki wkładamy do folii aluminiowej i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry i kroimy w cienkie półplasterki (lub półplasterki kroimy jeszcze na pół). Umytą mieszankę wrzucamy do miski, dorzucamy do niej buraki, pokrojoną drobno cebulę i pomidory pokrojone w cienkie paski. Pestki dyni prażymy do zrumienienia na patelni. Do małego słoika wlewamy oliwę, ocet, sok z cytryny, dodajemy rozdrobnione ząbki czosnku i musztardę, zamykamy i energicznie mieszamy. Sosem polewamy warzywa, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Przed podaniem dodajemy pestki dyni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń