Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z piersi kaczki z truskawkami

Sałatka z piersi kaczki z truskawkami

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 11761

Dodano: 19.05.2017

Odsłon: 1051

Sezon truskawkowy. Proponuję połączyć je z pyszną piersią z kaczki, do tego ser mozzarella, orzeszki piniowe... dla mnie bajeczne połączenie smaków.

Składniki

  • 2 filety z piersi kaczki ze skórą
  • Mix sałat ( z sałatą lodową )
  • 250 g truskawek
  • opakowanie mozzarelli (małe kulki )
  • garść orzeszków piniowych
  • polewa na bazie octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety z kaczki umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Na desce położyłem skórą do góry i pod skosem naciąłem skórę tworząc kratkę. Położyłem kaczkę skórą do dołu na zimnej patelni, smażyłem na dużym ogniu. Smażyłem bez przykrycia, aż wytopił się tłuszcz ze skóry a skóra się przypiekła na złoto (ok. 15 min). Następnie przełożyłem filety na drugą stronę i smażyłem kolejne 10 min. Filety z kaczki zdjąłem z patelni, zawinąłem w folię aluminiową (każdą z osobna). W folii kaczka powinna odpoczywać ok. 10 min. W tym czasie dojdzie i rozluźnią się wszystkie mięśnie - dzięki czemu będzie delikatna. Filety wyjąłem z folii, następnie pokroiłem pod skosem na plasterki, posoliłem i popieprzyłem do smaku.
    Truskawki opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na ćwiartki. Kulki mozzarelli odsączyłem, przepołowiłem część. Orzeszki piniowe zrumieniłem na suchej patelni.
    Na półmisku rozłożyłem sałatę, na niej pokrojoną w plastry pierś z kaczki, mozzarellę, posypałem orzeszkami. Całość skropiłem polewą gastronomiczną „Glassa Gastronomica”

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń