Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z pomysłem i winem

Przepis dnia 2015-01-02
Sałatka z pomysłem i winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4829

Dodano:

Odsłon: 9108

Biorąc się za tą sałatkę nie byłem pewny jak to się skończy, a że połączenie tych kilku składników okazało się strzałem w 10 to i przepis ląduje na blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra.

Składniki

  • 1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)
  • 500 g pieczarek
  • pół szklanki kaszy pęczak
  • 1 średnia cebula
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 50-70 ml wina białego półwytrawnego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już al'dente cedzę go przelewając zimną wodą aby nie stracił koloru.
    Pęczak płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka i zalewam szklanką osolonej wody (1:2). Gotuję ok 20 minut na małym ogniu i również kiedy jest al'dente cedzę przelewając zimną wodą.
    Cebulę drobno szatkuję i podsmażam na maśle, pieczarki oczyszczam i zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.
    Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę dodaję do reszty składników, dokładam łyżkę majonezu, sól, pieprz i mieszam dokładnie. Żółtkami dekoruję.
    Sałatka mojego pomysłu a po degustacjach jest już zamówienie na imprezkę sylwestrową bo jest light'owa i bardzo smaczna.


    Zdjęcia z kolejnych etapów przepisu do zobaczenia na :
    http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2014/12/saatka-z-pomysem-i-winem.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń