Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z prażonymi pestkami słonecznika i nerkowcem

Sałatka z prażonymi pestkami słonecznika i nerkowcem

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 877

Przepis na tą sałatkę otrzymałam od mojej siostry. Jest bardzo prosta, a przede wszystkim smaczna. Doskonała na Lunch box do pracy. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • Mix sałat lub 2 sałaty rzymskie
  • 2 garści słonecznika
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 4-5 plasterków sera żółtego Gołda, Ementaler lub Chedar pokrojony w kostkę
  • 1 awokado obrane i pokrojone w kostkę
  • 5 pomidorków koktajlowych czerwonych pokrojonych w ćwiartki
  • 5 pomidorków koktajlowych pomarańczowych pokrojonych w ćwiartki
  • SOS:
  • 6 łyżek dobrej jakości oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 spory ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • pieprz czarny świeżo mielony i sól morska do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Ziarna słonecznika i orzechy nerkowca zrumień na suchej patelni.

    2. Sałaty opłucz, osusz i przełóż do miski.

    3. Dodaj ser, pomidorki, awokado i ostudzone nasiona.

    4. Składniki sosu wymieszaj razem i polej nim sałatkę.

    5. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 maja Pyszna sałatka, w sam raz na chciałoby się powiedzieć - niedzielny wieczór, ale dziś przecież wtorek :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń