Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!!

Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!!

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 98

Dodano:

Odsłon: 14819

Smaczna i zdrowa sałatka! Dla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety.

Składniki

  • rukola pół opakowania (ok. 50g)
  • sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża)
  • ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g
  • pomidory 400g (dwa duże)
  • papryka 150g (jedna średnia)
  • cebula czerwona 30g
  • czosnek 1 ząbek
  • olej lniany 10g
  • łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia i sezamu łuskanego
  • przyprawy: pieprz, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Taka sałatka to dla mnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety.

    A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami .
    Dziś przedstawię wam przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ...

    Sałatę myję – liście lodowej rwę na kawałki, rukoli kroję przynajmniej na pół – następnie suszę.
    Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę.
    Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam.
    Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy.
    Ponownie mieszam i gotowe!
    Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś z kurczaka lub bezglutenowe grzanki.
    Postaram się niedługo wzbogacić bloga o te przepisy.

    WARTOŚĆ KALORYCZNA całej miski sałatki to ok. 500kcal,
    chcąc zrobić wersję light, proponuję zmniejszyć ilość oleju a także pominąć ziarna słonecznika i sezamu.
    Taka wersja ma już tylko ok. 350kcal. Porcja wystarczy spokojnie na 4 osoby.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń