Do góry

Przekąski Przepis na:

Sałatka z ryby, ryżu i papryki

Sałatka z ryby, ryżu i papryki

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 730

Dodano:

Odsłon: 16491

Sałatka na każdą okazję

Składniki

  • Składniki na sałatkę:
  • 100g ryżu (najlepiej naturalnego)
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 500g fileta z ryby (np. dorsz)
  • 200g pieczarek
  • 500g kolorowej papryki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos:
  • 4 łyżki bulionu powstałego po duszonej rybie
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonych dowolnych ziół.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy jak podane jest w przepisie i chłodzimy.

  2. Pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę przekrawamy na pół, wykrawamy pestki i kroimy w plasterki.

  3. *Gotujemy osoloną wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki pieprzu i sok z cytryny. Wkładamy rybne filety i gotujemy na małym ogniu w zależności od grubości 5-6 minut. Następnie rybę wyławiamy i chłodzimy.
    *Kroimy na 4 centymetrowe kawałki.

  4. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy pieczarki ok. 1 minuty tak aby tylko troszeczkę zmiękły. Następnie pieczarki chłodzimy.

  5. Robimy sos z wyżej podanych składników.

  6. Ryż, papryką,pieczarki i rybę delikatnie mieszamy i polewamy sosem.

  7. ps.Można to wszystko podać na gorąco. Wtedy nic nie chłodzimy a tylko paprykę na teflonowej patelni (bez tłuszczu) przez 2 minuty smażymy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń