Do góry

Dania główne Przepis na:

Sałatka z szynką z grilla i pikantnymi grzankami

Sałatka z szynką z grilla i pikantnymi grzankami

Autor: Patty

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 187

Dodano: 05.08.2011

Odsłon: 1020

Szybkie danie

Składniki

5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sałatę przebrać, przemyć, wysuszyć, porwać na duże kawałki i ułożyć na półmisku.

  2. Chleb położyć na rozgrzanym ruszcie, smażyć przez kilka sekund, odwrócić i podsmażyć z drugiej strony. Zdjąć chleb z rusztu

  3. Położyć na ruszcie plasterki szynki. Obsmażać, póki nie pojawią się na nich ślady od kratki.

  4. Obsmażone plasterki szynki pokroić w paski.

  5. Cebulę pokroić w krążki.

  6. Awokado obrać, pokroić w cienkie plasterki lub w drobną kostkę.

  7. Skropić plasterki awokado sokiem z cytryny.

  8. Żeby zrobić sos, należy wsypać cukier do miseczki z octem wymieszać trzepaczką, póki cukier się całkowicie nie rozpuści.

  9. Dodać sos sojowy. Wymieszać.

  10. Cienką strużką wlać olej i ubić sos trzepaczką na jednolitą masę.

  11. Dodać sos pomidorowy i jeszcze raz wymieszać.

  12. Bryndzę rozgnieść widelcem.

  13. Wycisnąć czosnek.

  14. Dokładnie wymieszać bryndzę z czosnkiem

  15. Posmarować kromki podsmażonego chleba otrzymaną pastą serową.

  16. Do liści sałaty i rukoli dodać podsmażoną na grillu szynkę, cebulę i awokado.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń