Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Autor: FitSweet

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 620

Dodano: 29.03.2017

Odsłon: 17642

Ostatnio zdecydowanie królują u mnie sałatki. Nie wiem czy powodem jest wiosna czy zepsuty blender i strajkujący mikser, ale mam nadzieję, że przyczyni się to do zrzucenia resztek zimowej oponki. I tak oto, dzisiaj na tapecie sałatka z wielkanocnym akcentem w postaci jajek… jednakże z optymizmem spoglądająć w przyszłość liczę na to, że zdąży się jeszcze pojawić tradycyjna wielkanocna babka. Tymczasem pozwólcie, że zaserwuję smaczną porcję zieleniny.

Składniki

  • Sałatka:
  • 100 g mieszanki sałat
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 3 jajka
  • 8 pomidorków cherry
  • 10 oliwek
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • Sos:
  • 4-5 łyżej oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól
  • pieprz
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1) Sałatę umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach.

    2) Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie.

    3) Następnie dołożyć umyte, pokrojone pomidorki.

    4) Dodać oliwki oraz tuńczyka i wszystko posypać słonecznikiem podprażonym na suchej patelni.

    5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka.

    6) Gotową sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pjck 02 lipca To jakby fragment sałatki nicejskiej - z dodatkiem słonecznika.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń