Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem

Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 154 Ocena: 1320

Dodano:

Odsłon: 567

Przepis na sałatkę z tuńczykiem.

Składniki

  • 2 puszki tuńczyka w sosie
  • puszka groszku konserwowego
  • 3 ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • duże winne jabłko
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papyka
  • Curry
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Groszek osączyć z zalewy. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w cienkie paseczki. Jabłko rozciąć na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a resztę pokroić w drobną kostkę. Zaraz po skrojeniu skropić sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał nieapetycznie.
    Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodać odsączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posypać połową posiekanego szczypiorku.

  2. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sól, pieprz, odrobine ostrej papryki oraz curry niewielką ilość. Przed podaniem polać sosem. Podawać z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń