Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 26

Dodano:

Odsłon: 9817

Sałatki tej zupełnie nie było w planach, jednak pomidory w ogródku u rodziców nie zdążyły wszystkie dojrzeć w pełni , a w nocy przyszły przymrozki i niestety wszystkie trzeba było zebrać ,więc przepis był jak znalazł :-)

Składniki

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 3 sztuki większej cebuli
  • 3-4 sztuki czerwonej papryki
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 6 płaskich łyżeczek soli
  • 12 łyżek cukru
  • do każdego słoika: liść laurowy, ziele angielskie (2-3 kulki), ząbek czosnku, pieprz ziarnisty (2-3 kulki)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory i paprykę dokładnie umyć i pokroić w plastry. Paprykę w paski grubości ok 2 cm.
    Cebulę pokroić w półplasterki. Pokrojone warzywa wymieszać na dużej misce. Składniki zalewy wymieszać i zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa i odstawić na przynajmniej 2 h. W między czasie wyparzyć słoiki , do każdego dodać obrany ząbek czosnku , liść laurowy , pieprz oraz ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików nakładać sałatkę wraz z zalewą , zakręcać i pasteryzować od zagotowania ok 20 minut.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń