Do góry

Przetwory Przepis na:

Sałatka z zielonych pomidorów

Sałatka z zielonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1983

Dodano:

Odsłon: 883

Lubię robić tą sałatkę. Wybornie smakuje pod koniec zimy. Szczególnie za nią przepada mój mąż. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 kg zielonych pomidorów
  • 4 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • Zalewa:
  • 1/2 l wody
  • 1 szkl. octu 10%
  • 3/4 szl. cukru
  • do słoików: listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć. Pokroić w plasterki. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w talarki. Wsypać sól. Wszystko wymieszać. Po 1-2 godzinach odlać gorzki sok. Przygotować zalewę i gorącą zalać sałatkę.

  2. Do umytych i wyparzonych słoików włożyć liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Przełożyć sałatkę. Starannie wytrzeć brzegi słoików. Zakręcić zakrętki. Pasteryzować od chwili zagotowania małe słoiki 15 minut, duże 20.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 25 września Przepyszna! ostatnio jadlam w dziecinstwie i do tej pory pamietam ten smak! Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 25 września Świetna sałatka. Dawno jej nie jadłam, a jest pyszna. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń