Do góry

Sałatki Przepis na:

Sałatka z Żołądków Drobiowych.

Sałatka z Żołądków Drobiowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 440 Ocena: 7656

Dodano:

Odsłon: 13414

Pożywna,prosta i smaczna a do tego tania,będę do niej wracać :-)

Składniki

  • 500 g żołądków drobiowych
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 3 jajka L
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 3 kiszone ogórki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie żołądków.
    Żołądki opłukać pod zimną wodą,oczyścić z pozostałości błon,następnie sparzyć wrzątkiem,przyprawić solą i pieprzem dałam po 1\4 łyżki soli i pieprzu,dokładnie wymieszać i wstawić w zamkniętym pojemniczku do lodówki na kilka godz.
    Żołądki wrzucić do garnka,zalać rosołem lub wodą i doprowadzić do wrzenia,często zbierając szumy.
    Po pół godz.gotowania wrzucić ziele,listek,gotować do miękkości tak żeby żołądki nie były gumowe,w razie konieczności dolać wrzącej wody.
    Żołądki odlać z rosołu(rosół można wykorzystać do przygotowania zupy lub sosu),pozostawić do wystygnięcia.
    Gdy żołądki się gotują można przygotować pozostałe składniki sałatki.
    Jajka ugotować na twardo,gdy ostygną pokroić w drobną kosteczkę,ogórki starłam na specjalnej tarce w słupki(odcisnęłam z nadmiaru soku).
    Marchewkę obrać wymyć i zetrzeć na tarce również w słupki,cebulę obrać i wymyć,posiekać w piórka.
    Na rozgrzaną patelnie z olejem,wrzucamy cebulę z marchewką i dusimy do miękkości,doprawiamy solą i pieprzem,pozostawiamy do wystygnięcia.
    Zimne żołądki pokroić w cienkie paseczki,wrzucić jajka,ogórki,marchewkę z cebulką,wymieszać,doprawić solą i pieprzem do smaku,wrzucić majonez,całość dokładnie wymieszać.
    Ostawić do lodówki,żeby smaki się przegryzły.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń